Ansamblul Folcloric de cântece şi dansuri
CARAŞUL
Totul a început în 03.august 1983, după entuziasmul şi marea bucurie a câştigării Marelui Premiu la festivalul de folclor „CUNUNA CÂNTULUI ROMÂNESC” ediţia a VIII – a, 31.07 - 03.08.1983 de la Tulcea.
S-a convenit, de către cîţiva dintre membri, instructorul ansamblului Codruţ Anca şi maestrul coregraf Velişcu Boldea, ca numele „Caraşul” să reprezinte portul popular, cîntecul şi tradiţia din această zonă a Văii Caraşului, sub egida Căminului Cultural din Greoni.
Activitatea acestui ansamblu a fost umbrită şi de perioade de inactivitate din motive independente de voinţa membrilor lui.
În decursul anilor s-a reuşit ca o perioadă mare de timp să activeze peste 30 de membri din Grădinari şi peste 50 din Greoni.
După revoluţie se regăsesc ca membri ai acestui ansamblu, tineri din Greoni, Grădinari, Broşteni, Comorâşte şi Ciclova Română.
Pentru că în toți acești ani dl. Codruț Anca a fost instructorul și omul care a organizat totul, cât și datorită faptului că dl Codruț Anca a devenit directorul Casei Culturale Cacova, din ianuarie 2010, acest ansamblu funcționează sub egida Casei Culturale ”Cacova” din Grădinari.
Câteva rezultate :
Marele premiu la Festivalul de folclor „CUNUNA CÂNTULUI ROMÂNESC” ediţia a VIII – a, 31.07-03.08.1983 – de la Tulcea ;
Invitat de onoare la festivalul de folclor „Cununa cântului Românesc” ediţia a IX – a, 5 -7 august 1984 – de la Tulcea;
Premiul I Ediţia a VII – a Sibiu – 2-5 septembrie 1988 la Festivalul de folclor „Cântecele Munţilor”;
Ruga bănăţeană – Muzeul satului – Bucureşti – 24.04.1988 unde am participat împreună cu Ana Munteanu, Iosif Milu taragot şi Efta Botoca la vioară;

1993 – Festivalul internaţional de folclor – Băile Herculane ;
21- 24.06.2001 – Premiul juriului pentru autenticitate la Festivalul internaţional de folclor „MEDUNARODNI FESTIVAL FOLCLORA” – Velica Gorica – Croaţia.
2001 – Ruga bănăţenilor de pretutindeni “Valea lui Liman” – judeţul Timiş, împreună cu Ansamblul profesionist „Junii Sibiului”.
19 FEBRUARIE 2010
Oraviţa
Festivalul Folcloric “VELIŞCU BOLDEA” ediţia a IV-a
REŞIŢA 2 MAI 2010
“ALAIUL PRIMĂVERII” ediţia a XXIX -a.
29 IUNIE 2010
Festivalul de folclor tradiţional
“VARA CĂRĂŞANĂ”
editia I – Grădinari.
Festivalul Internaţional de folclor
“Hercules”
05 iulie 2010, ediţia cu nr.40
15 – 20 iulie 2010
Festivalul de la CORJOVA -BASARABIA
“NISTRULE CU APĂ LINĂ”
localitatea Corjova, r.Criuleni, r. Moldova.
14 – 15 august 2010
FESTIVALUL CASTRAVEŢILOR
Micherechi - Ungaria
25 - 26 septembrie 2010
schimb cultural în localitatea
Voivodinţ-Serbia,
cu Societatea cultural-artistică
George Coşbuc.
25 octombrie 2010
FESTIVALUL
„ZILELE TEATRULUI VECHI”,
ORAVIŢA
Merită amintite spectacolele ansamblului prezentate singular sau în colaborare cu alte ansambluri din :
– judeţ – Semenicul şi Reşiţana din Reşiţa, Ciobănaşul din Băuţari, Iedera din Oţelul Roşu, Cununiţa din Bănia ş. a. – în mare parte la spectacolele de 24 ianuarie, 1 mai sau 23 august;
– ţară – Junii Sibiului, Doina Mureşului din Aiud, Murguleţul din Costeşti Argeş, Plaiurile Bârsei din Braşov, Balada din Fălticeni, Ghiocelul din Timişoara, Cununa de pe Someş din Bistriţa, Mara din Sighetul Marmaţiei, Dorna din Vatra Dornei, Getusa din Deva s. a. – în mare parte la spectacolele comune la care am participat la diferite festivaluri în ţară;
– străinătate – Steaua din Ovcea, Agrojiv din Vladimirovaţ, Slatina din Slatina- Bor, Gusle din Kikinda, toate din SERBIA, Kud”Sv.AnteCim” din Mosta- Bosnia Herţegovina, Terra del Sole din oraşul Lodi Italia, Karibu din Kinshasa Congo, Ilinden din Macedonia, Partizan Biotica din Slovacia, Szederinda din Eger Ungaria, Tanzensemble Rudolstadt din Germania, Zora din Opatiţa Croaţia, Estia Pieridon Mousson din oraşul Katerini – Grecia, Raimondo Montecuccoli din oraşul Pavullo – Italia s. a. – în mare parte la spectacolele comune la care am participat la diferite festivaluri în ţară;
În timp, în cadrul emisiunilor televizate, transmise în direct sau întegistrate, la spectacolele prezentate în ţară sau în străinătate sau la festivalurile folclorice, am avut colaborări cu cunoscuţi şi apreciaţi solişti de muzică populară:
– vocali : Ana Munteanu, Traian Jurchela, Ştefan Isac, Nicu Novac, Florica Franţ, Benone Sinulescu, Ghiţă Ieremici, Titian Puichiţă, Iliana Andriţoiu, s.a.
– instrumentişti : Efta Botoca, Luca Novac, Ionicuţ Butan, Laurenţiu Iancu, Moni Sămăilă, Iosif Milu, Ciuciulică, Budoiţă, Tică Stângaciu ş.a.
Material realizat de Codruţ Anca.